Sinusta tehtiin laulu

Kati Kaartinen: Sinusta tehtiin laulu

Sinusta tehtiin laulu on runonkaltainen näytelmä muistin ja minän haurastumisesta ja hiipumisesta. Se kertoo tarinan Hannasta, joka vasta äitinsä kuoltua alkaa muistaa ja kaivata. Äitiänsä, itseänsä.

Näytelmä on lohdullinen laulu nähdyksi tulemisen elintärkeydestä. Se muistuttaa myös leikin ja ilon tärkeydestä ihmisen elämässä, aivan loppuun asti.

Sinusta tehtiin laulu sai alkusysäyksensä osana Teatteri Takomon vanhustyöprojektia syksyllä 2010, kun teatterilaiset järjestivät lukutuokioita mm. Myllypuron palvelukeskuksessa. Näytelmäkirjailija Kati Kaartinen seurasi tilanteita, joissa näyttelijät toivat pieniä esityksiä ja lukuhetkiä palvelutalon asukkaille. Vanhukset olivat eriasteisesti muistisairaita, mutta tuokiot saivat aikaan voimakkaan kokemuksen samassa hetkessä olemisesta.

”Minulle on tärkeää viedä taide-elämyksiä niiden ihmisten luo, jotka eivät pääse taiteen luo muuten. Vaikka kyseessä olisi muistisairas vanhus, joka ei pystyisi erittelemään kokemaansa, on itse taiteen kokeminen ja taiteilijoiden kohtaaminen arvokas hetki, sekä vanhuksille että taiteilijoille, palvelukeskuksien henkilökuntaa unohtamatta. Mutta yhtä tärkeää on tuoda sille yleisölle, joka pääsee omin voimin teatteriin, nähtäväksi toisenlainen maailma. Se maailma, jossa yksinäinen, hiljainen ja avuton ihminen hetkeksi asettuu eteemme, peilin tavoin”, kirjoittaa Kaartinen.

Lea-palkitun näytelmäkirjailija Kati Kaartisen teksti on humaani puheenvuoro ihmisestä, jonka identiteetti, minuus huuhtoutuu hiljalleen pois. Se on kuvaus läheisen menettämisestä, kuoleman lähestymisestä ja luopumisesta.

Näytelmän ohjaa Kaisa-Liisa Logrén , näyttelijöinä nähdään kolmen polven tekijöitä, Hannana Tarja Heinula, palvelutalon asukkaina Minna Aro ja Jukka Juolahti. Nuorta voimaa mukaan tuovat Niina Sillanpää ja Hannes Suominen. Yhdessä he tulkitsevat ohjausta, joka hidastaa, naurattaa, suree ja lohduttaa.

Esitys vieraili Töölönkadun palvelutalossa, ja lähti sitten kiertueelle Utsjoelle, Sevettijärvelle ja Inariin.

Taiteellinen työryhmä: lavastus ja puvustus Kaisa Rasila, valosuunnittelu Anna Pöllänen, koreografi Kaisa Niemi ja äänisuunnittelu Tuomas Fränti.

Kommentit on suljettu.