”Aurinko juo kermaa” julkaisukiertueelle

”Aurinko juo kermaa” julkaisukiertueelle

Runoilija Inger-Mari Aikion ja äänitaiteilija-muusikko Miro Mantereen runomusiikkiteos “Aurinko juo kermaa” julkaistaan lokakuussa kirja&cd-yhdistelmänä. Teos esittelee luonnon ja ihmismielen kulkua kahdeksana vuodenaikana kesästä kevääseen. Rospuuton järjestämä julkaisukiertue alkaa Joensuusta 13.10. ja jatkuu viikon eri puolilla Etelä-Suomea.

Runo on musiikkia

”Aurinko juo kermaa” sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Miro pyysi Inger-Maria eli Imaa kirjoittamaan lyhyitä, haikumaisia runoja sävelteoksensa ytimeksi. Vuodessa syntyi melkein 200 runoa, joista pieni osa valikoitui ”Aurinko juo kermaa”-runomusiikkiteokseen ja 130 runokirjaan. Kaikki runot ovat sekä saameksi että suomeksi.

Vuodenaikojen vaihtuminen kuuluu väkevänä niin sanoissa kuin musiikissakin. Miro luo Iman runojen inspiroimana ja äänimaisemilla lausunnan ja musiikin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Hänelle runo on musiikkia ja äänimaisemat vuoropuhelua runojen ja luonnon kanssa.

Iman ja Miron yhteistyö alkoi neljä vuotta sitten, kun Ima etsi lastenlevylleen sovittajaa ja tuottajaa. Hän päätyi Miroon, koska ihastui hänen omintakeiseen soundiinsa. Ima hutkosat-levyn jälkeen yhteistyö on jatkunut. Miro sävelsi musiikin Iman dokumenttielokuvaan Suomi-saame-suomi, jonka Yle esitti saamelaisten kansallispäivänä 6.2.14. Kolmas yhteinen projekti on ”Aurinko juo kermaa”-runomusiikkiteos.

Runoilija ja äänitaiteilija

Runoilija Inger-Mari Aikio on julkaissut saameksi viisi runokirjaa. Aurinko juo kermaa on hänen kuudes runokirjansa. Hän on kirjoittanut myös kaksi lastenkirjaa ja sanoittanut kaksi levyllistä lastenlauluja. Kolmas on tekeillä Miro Mantereen kanssa. Sen lisäksi Utsjoen Pulmankijärveltä kotoisin oleva Ima tekee elokuvia ja musiikkivideoita.
Porvoolaisen äänitaiteilija ja muusikko Miro Mantereen musiikkia on vaikea luokitella mihinkään kategoriaan. Perinteisten soittimien lisäksi hän tekee musiikkia vaikka viemäriputkella tai laudanpätkällä. Hän luo livenä ääniä, joita äänittää saman tien ja toistaa ne kerroksittain, mistä tulee musiikkiesitys. Hän on live-looping menetelmän uranuurtaja Suomessa. Taiteelliseen työhönsä pohjautuvia musiikkityöpajoja hän on vetänyt mm. elinkautisvangeille ja päihdekuntoutujille. Työpajojen kantavana ideana on, että kaikki osaavat soittaa ja tehdä musiikkia.

Julkaisukiertue

Aurinko juo kermaa -kiertueen järjestää Rospuutto-ryhmä. Se on vuonna 2006 perustettu kulttuuriyhdistys ja kiertävä ammattiryhmä, jonka tarkoituksena on viedä korkealuokkaista teatteritaidetta syrjäkylille sekä syrjäkyliltä taajamaan.

Kiertueen aikataulu:

13.10. klo 19 Surakan baari, Joensuu
14.10. klo 18 Koulu, Selkie
15.10. klo 18 Teppanakeskus, Kajaani
16.10. klo 17 Pääkirjasto, Kuopio
17.10. klo 18 Kaupunginkirjasto, Jyväskylä
18.10. klo 15 Vivi Lönn-sali, Monitoimitalo 13, Tampere
19.10. klo 17 Villa Kivi, Helsinki (järj. City Samit)

Yhteystiedot:

Inger-Mari Aikio +358 40 5961109
Miro Mantere +358 40 5235487
Pauliina Feodoroff (Rospuutto) +358 40 7364475, inari@rospuutto.com

Tapahtuma facebookissa:
https://www.facebook.com/events/1475601746044605

Inger-Mari Aikion facebook-sivu
https://www.facebook.com/IngerMariAikioArianaick

Kommentit on suljettu.